Niespodzianki… kto ich nie lubi… :)
Dziś przedstawię Wam sposób na pudełko - niespodziankę , zwane również exploding box.
Do jego wykonania będzie Wam potrzebny arkusz sztywnego papieru , ja użyłam arkusz Czerwcowej Nocy, który należy dociąć do wymiaru 30x30. Następnie zaznaczyć na każdym boku odcinki po 10 cm i połączyć je liniami w taki sposób aby uzyskać kształt krzyża. Następnie wycinamy zewnętrzne kwadraty.
Bigujemy połączenie skrzydełek i dna pudełka dla łatwiejszego zgięcia.
Zaginamy boki i uzyskujemy bazę naszego pudełka.
Teraz czas na wieczko. Aby łatwo było je nakładać do wymiaru podstawowego - taki jak podstawa naszego pudelka, dodajemy 2 mm + taką ilość cm jakie ma być wysokie wieczko , u mnie to 2,5 cm.
Następnie bigujemy i zaginamy brzegi wieczka. Z powstałych w narożnikach kwadracików wycinamy trójkąty jak na zdjęciu.
I teraz najważniejsze – ozdabiamy wieczko przed sklejeniem.
Teraz można już skleić wieczko. Dla ułatwienia skrzydełka spinam „żabkami”.
Teraz nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się do ozdabiania pudełka niespodzianki.
Pozdrawiam Joyanna
PS. A jeśli chcielibyście wiedzieć jak „upiec” taka babeczkę to dajcie znać :)
Fantastyczny kurs! Prosty i jasny! Dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńKursik super, ale babeczka przecudna...
OdpowiedzUsuńSuper :) Skorzystam
OdpowiedzUsuńKurs w prosty sposób wyjaśniony ja często robię te pudełka tylko wieczko mam trochę inne, więc chętnie skorzystam z tego kursu:)
OdpowiedzUsuńChcę wiedzieć ;o))
OdpowiedzUsuńSuper kursik, apetyt rośnie w miarę jedzenia poproszę zatem też o babeczkę:)
OdpowiedzUsuńDzięki za kursik, babeczka jest mniam, mniam :))))
OdpowiedzUsuńGorgoues work!
OdpowiedzUsuńgreetings, Mandy
Super!
OdpowiedzUsuńMoże wreszcie się odważę i takie pudełeczko zrobię.
Widzę, że babeczka się podoba, zatem zaglądajcie do wycinankowej pracowni, wkrótce "upieczemy" babeczkę :)
OdpowiedzUsuńFajny kursik- dużo mi wyjaśnił, a babeczka apetyczna!
OdpowiedzUsuńSuper kursik:) Dzięki:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te pudełeczka, wersja z babeczką to coś nowego więc chętnie poznałabym przepis ;)
OdpowiedzUsuń