Nie samą tekturą żyje człowiek.
Dlatego właśnie postanowiliśmy zamieścić przepis na deszczowe dni, takie jak ten.
Żeby uraczyć podniebienie zobrazowanym w tle przepiśnka przysmakiem należy przygotować:
-mąkę,
-cukier,
-kaszę mannę,
-proszek do pieczenia,
-szczyptę soli
-i masło
-oraz jabłka, bądź gruszki (może być to i to),
-cynamon.
Mąkę, cukier i kaszkę mieszamy w równych proporcjach dodając sól i proszek do pieczenia(płaską łyżeczkę na trzy kubki mieszanki). Następnie układamy warstwy sypkich produktów na przemian z utartymi na grubych oczkach owocami, na wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą blaszce, w podobnie przygotowanej tortownicy lub w foremkach na babeczki. Pierwszą i ostatnią warstwą muszą być sypkie składniki. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami startego masła (około pół kostki na 3 szklanki sypkiej mieszanki) i wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) na 20-45 minut (w zależności od użytego do pieczenia pojemniczka i grubości ciasta).
Po wyjęciu z piekarnika zarumienionego ciasta należy oprószyć je cynamonem.
Do dania pasuje także kandyzowana skórka pomarańczy.
Smacznego:)
świetnie zrobiony przepisnik .a i babeczki apetyczne ..
OdpowiedzUsuńnie dość że wycinanki i przepiśnik to jeszcze przepis babeczkowy,sama pokusa...
OdpowiedzUsuń