*

Wycinanka's Kitchen. Wycinankowa kuchnia.

Zaczynamy nowy, wycinankowy projekt :)
We have sterted new Wycinanka's project :)

Co jakiś czas będziemy Wam prezentować ulubione przepisy Członków naszego DT
oraz ich pomysły na zaaranżowanie stołu!
Dzisiaj, dla tych, którzy mają kilka wolnych chwil...

From time to time we will published recipes from our DT Members.
Here ist first idea...
(Please, use translator to understand first receipe - it is on the rigt side of our blog.)

***

DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY


Składniki:

Truskawki dojrzewające w polskim słońcu
Na każdy kilogram truskawek 200-300g słodkiego cukru
sok z cytryny

Truskawki szypułkujemy, myjemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy do lodówki, żeby puściły sok. Truskawki z sokiem zagotowujemy odlewając chochelką lub łyżką sok. Kiedy truskawki zostaną już praktycznie bez soku gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieją, dodając wcześniej sok z cytryny (Trwa to ok. 1,5-2 godz.) Gorące wlewamy do wyparzonych słoików zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Odlany wcześniej sok zagotowujemy, wlewamy do butelek.

Smacznego!




***

Jeżeli podoba się Wam zaaranżowany przez Ptasiową stół - spójrzcie łaskawym okiem na
WYCINANKOWE GUZICZKI,
STEMPEL
i serducho z zestawu "LOVE THIS"
oraz TEKTUROWE SZTUĆCE

2 komentarze: